12.03.2014

   
Ne tik skanu, bet ir sveika!

     Nuo seniausių laikų žmonės mėgo riešutus ne tik dėl jų skonio, bet ir dėl poveikio sveikatai. Riešutuose gausu baltymų, mineralų, vitaminų, nesočiųjų riebalų rūgščių ir skaidulų, kurios mažina cholesterolio kiekį kraujyje ir padeda išvengti daugelio širdies ligų.

      Riešutai turi daug kaulus ir nervų sistemą stiprinančio magnio. Juose gausu cinko, labai reikalingo vaikams augti ir žaizdoms gyti, bei mangano, kuris saugo nuo laisvųjų radikalų. Riešutai – puikus vitamino E šaltinis, pasižymi antioksidacinėmis savybėmis, stiprina organizmo imunitetą. Riešutuose esančios skaidulos ir fitochemikalai didina organizmo atsparumą vėžiui.
  


     Ne paslaptis ir tai, jog šis maisto produktas nuo seno vartojamas ir gaminant įvairius konditerinius gaminius: riešutai naudojami įvairiems pyragų bei bandelių įdarams, pagardinimams, papuošimams.

      Mūsų kepyklėlės gaminiai – ne išimtis, siūlome Jums platų kepinių, pagardintų riešutais pasirinkimą. Mums svarbu, kad mūsų gardėsiai būtų ne tik skanūs, tačiau ir naudingi Jūsų sveikatai


    Kiekviena riešutų rūšis veikia skirtingai, taigi rinkitės tuos, kurie jums tinkamiausi. 

       Migdolai

     Daugelio mėgstami riešutai į mūsų šalį atkeliavo iš egzotiškosios Azijos. Viduramžiais migdolais galėjo
mėgautis tik kilmingieji, vėliau jie tapo populiarūs ir tarp paprastų žmonių. Iš šiuose riešutuose esančių riebalų rūgščių net 70 proc. yra naudingos organizmui, nes reguliuoja cholesterolio kiekį kraujyje. Vieno JAV universiteto mokslininkai tyrimais įrodė, kad migdolai padeda reguliuoti svorį. Tiriamieji dešimt savaičių kasdien valgė po 24 šiuos riešutus (56 g) ir nepriaugo svorio. Migdolai labai sotūs, jų sukrimtus nebesinori valgyti, todėl neužkandžiaujama kaloringais produktais. Šie riešutai taip pat naudingi sergantiems plaučių ligomis, kenčiantiems nuo vidurių užkietėjimo.


       Anakardziai

     Anakardžiai kilę iš Brazilijos ir parduodami jau išgliaudyti. Šie riešutai geležies kiekiu nenusileidžia mėsai, todėl ypač tinka vegetarams. Kad organizmas ją geriau pasisavintų, patariama anakardžius užsigerti apelsinų sultimis. Anakardžiai ypač naudingi besilaukiančioms moterims (turi reikalingos folio rūgšties), maitinančioms kūdikį. Tinka vartoti sergant mėnesinėmis, sulaukus klimakterinio periodo, vartojant kontraceptikus. Šiuose riešutuose gausu magnio, cinko ir fosforo, kurie stiprina imuninę sistemą, ramina nervus, padeda įveikti stresą ir gerina savijautą.

       Brazilinės bertoletijos

     Pietų Amerikoje augantys riešutai labai maistingi, turi daug baltymų, vario, skaidulų, vitamino E ir seleno. Būtent selenas yra stiprus antioksidantas, saugantis nuo laisvųjų radikalų. Ilinojaus (JAV) universiteto mokslininkai nustatė, kad šie riešutai gali padėti išvengti krūties vėžio. Selenas taip pat reikalingas testosteronui, kuris skatina gamintis spermą, reguliuoja lytinį potraukį. Vienos didžiausių Didžiosios Britanijos vaisingumo klinikos „Zita West“ įkūrėja Zita West norintiems susilaukti atžalų rekomenduoja per dieną suvalgyti dvi tris brazilines bertoletijas. Be to, selenas būtinas plaukams, nagams ir odos stangrumui. Brazilinėse bertoletijose gausu ir cinko, kuris padeda kovoti su odos išsausėjimu, egzema bei žvyneline.

       Lazdynų riešutai

     Daugiausia lazdynų riešutų užauginama Turkijoje ir Italijoje. Juose gausu baltymų, vitaminų E ir B, kurie gerina odos būklę ir stiprina raumenis. Todėl šių riešutų patariama valgyti dirbantiems fizinį darbą ar sportuojantiems žmonėms.Lazdynų riešutai padeda mažinti cholesterolio kiekį kraujyje, išvengti širdies ligų ir dujų kaupimosi žarnyne. Juose esantis kalcis stiprina kaulus, gerina virškinimą ir skatina krešėti kraują. Mokslininkai mano, kad kalcis gelbėja norint išvengti didelio kraujospūdžio, širdies ir priešmenstruacinių skausmų, žarnyno vėžio.

       Pistacijos

     Pistacijų gimtinė – Vakarų Azija. Pistacijose, kaip ir kituose riešutuose, gausu kalcio, geležies, magnio, fosforo, kalcio, vitamino E. Naudingiausi dėl juose esančio vitamino A, kuris reikalingos mūsų regėjimui ir odai. Pistacijų patariama valgyti, kai padažnėja širdies plakimas, sergant kepenų ligomis. Per dieną reikėtų sukrimsti ne daugiau kaip penkiolika šių riešutų.

       Žemės riešutai

     Iš Brazilijos kilę žemės riešutai turi nemažai riebalų, baltymų, angliavandenių ir mineralinių medžiagų. Žemės riešutuose yra vitaminų B ir E, fosforo, magnio, kalio, kalcio ir natrio. Iš kitų riešutų jie išsiskiria vitamino PP (niacino) kiekiu. Niacinas plečia kraujagysles, mažina cholesterino kiekį kraujyje ir kraujospūdį. Vis dėlto valgydami žemės riešutus būkite atsargūs: jie vieni dažniausių alergenų.(šaltinis)

3 komentarai:

  1. Labai mėgstu riešutus, o straipsnyje radau idaug naudingos bei naujos informacijos. Dabar žinosiu, kokią naudą suteikia riešutai. Ačiū!

    AtsakytiPanaikinti
  2. Oho, išties nustebino. Pradėsiu dažniau pirkti riešutus:)

    AtsakytiPanaikinti
  3. Valgiau riešutus net nesusimąstydama apie jų naudą organizmui. Labai naudinga informacija. Ačiū!

    AtsakytiPanaikinti