Ne tik skanu, bet ir sveika!
Nuo seniausių laikų žmonės mėgo riešutus ne tik dėl jų skonio, bet ir dėl poveikio sveikatai. Riešutuose gausu baltymų, mineralų, vitaminų, nesočiųjų riebalų rūgščių ir skaidulų, kurios mažina cholesterolio kiekį kraujyje ir padeda išvengti daugelio širdies ligų.
Riešutai turi daug kaulus ir nervų sistemą stiprinančio
magnio. Juose gausu cinko, labai reikalingo vaikams augti ir žaizdoms gyti, bei
mangano, kuris saugo nuo laisvųjų radikalų. Riešutai – puikus vitamino E
šaltinis, pasižymi antioksidacinėmis savybėmis, stiprina organizmo imunitetą.
Riešutuose esančios skaidulos ir fitochemikalai didina organizmo atsparumą
vėžiui.
Ne paslaptis ir tai, jog šis maisto produktas nuo seno vartojamas ir gaminant įvairius konditerinius gaminius: riešutai naudojami įvairiems pyragų bei bandelių įdarams, pagardinimams, papuošimams.
Mūsų kepyklėlės gaminiai – ne išimtis, siūlome Jums platų kepinių, pagardintų riešutais pasirinkimą. Mums svarbu, kad mūsų gardėsiai būtų ne tik skanūs, tačiau ir naudingi Jūsų sveikatai!
Kiekviena riešutų rūšis veikia skirtingai, taigi rinkitės tuos, kurie jums tinkamiausi.
Migdolai
Daugelio mėgstami
riešutai į mūsų šalį atkeliavo iš egzotiškosios Azijos. Viduramžiais migdolais
galėjo
mėgautis tik kilmingieji, vėliau jie tapo populiarūs ir tarp
paprastų žmonių. Iš šiuose riešutuose esančių riebalų rūgščių net 70 proc. yra
naudingos organizmui, nes reguliuoja cholesterolio kiekį kraujyje. Vieno JAV
universiteto mokslininkai tyrimais įrodė, kad migdolai padeda reguliuoti svorį.
Tiriamieji dešimt savaičių kasdien valgė po 24 šiuos riešutus (56 g) ir
nepriaugo svorio. Migdolai labai sotūs, jų sukrimtus nebesinori valgyti, todėl
neužkandžiaujama kaloringais produktais. Šie riešutai taip pat naudingi
sergantiems plaučių ligomis, kenčiantiems nuo vidurių užkietėjimo.
Anakardziai
Anakardžiai kilę
iš Brazilijos ir parduodami jau išgliaudyti. Šie riešutai geležies kiekiu
nenusileidžia mėsai, todėl ypač tinka vegetarams. Kad organizmas ją geriau
pasisavintų, patariama anakardžius užsigerti apelsinų sultimis. Anakardžiai
ypač naudingi besilaukiančioms moterims (turi reikalingos folio rūgšties),
maitinančioms kūdikį. Tinka vartoti sergant mėnesinėmis, sulaukus klimakterinio
periodo, vartojant kontraceptikus. Šiuose riešutuose gausu magnio, cinko ir
fosforo, kurie stiprina imuninę sistemą, ramina nervus, padeda įveikti stresą
ir gerina savijautą.
Brazilinės
bertoletijos
Pietų Amerikoje
augantys riešutai labai maistingi, turi daug baltymų, vario, skaidulų, vitamino
E ir seleno. Būtent selenas yra stiprus antioksidantas, saugantis nuo laisvųjų
radikalų. Ilinojaus (JAV) universiteto mokslininkai nustatė, kad šie riešutai
gali padėti išvengti krūties vėžio. Selenas taip pat reikalingas testosteronui,
kuris skatina gamintis spermą, reguliuoja lytinį potraukį. Vienos didžiausių
Didžiosios Britanijos vaisingumo klinikos „Zita West“ įkūrėja Zita West
norintiems susilaukti atžalų rekomenduoja per dieną suvalgyti dvi tris
brazilines bertoletijas. Be to, selenas būtinas plaukams, nagams ir odos
stangrumui. Brazilinėse bertoletijose gausu ir cinko, kuris padeda kovoti su
odos išsausėjimu, egzema bei žvyneline.
Lazdynų
riešutai
Daugiausia
lazdynų riešutų užauginama Turkijoje ir Italijoje. Juose gausu baltymų,
vitaminų E ir B, kurie gerina odos būklę ir stiprina raumenis. Todėl šių
riešutų patariama valgyti dirbantiems fizinį darbą ar sportuojantiems
žmonėms.Lazdynų riešutai padeda mažinti cholesterolio kiekį kraujyje, išvengti
širdies ligų ir dujų kaupimosi žarnyne. Juose esantis kalcis stiprina kaulus,
gerina virškinimą ir skatina krešėti kraują. Mokslininkai mano, kad kalcis
gelbėja norint išvengti didelio kraujospūdžio, širdies ir priešmenstruacinių
skausmų, žarnyno vėžio.
Pistacijos
Pistacijų gimtinė
– Vakarų Azija. Pistacijose, kaip ir kituose riešutuose, gausu kalcio,
geležies, magnio, fosforo, kalcio, vitamino E. Naudingiausi dėl juose esančio
vitamino A, kuris reikalingos mūsų regėjimui ir odai. Pistacijų patariama
valgyti, kai padažnėja širdies plakimas, sergant kepenų ligomis. Per dieną
reikėtų sukrimsti ne daugiau kaip penkiolika šių riešutų.
Žemės riešutai
Iš Brazilijos
kilę žemės riešutai turi nemažai riebalų, baltymų, angliavandenių ir mineralinių
medžiagų. Žemės riešutuose yra vitaminų B ir E, fosforo, magnio, kalio, kalcio
ir natrio. Iš kitų riešutų jie išsiskiria vitamino PP (niacino) kiekiu.
Niacinas plečia kraujagysles, mažina cholesterino kiekį kraujyje ir
kraujospūdį. Vis dėlto valgydami žemės riešutus būkite atsargūs: jie vieni
dažniausių alergenų.(šaltinis)
Labai mėgstu riešutus, o straipsnyje radau idaug naudingos bei naujos informacijos. Dabar žinosiu, kokią naudą suteikia riešutai. Ačiū!
AtsakytiPanaikintiOho, išties nustebino. Pradėsiu dažniau pirkti riešutus:)
AtsakytiPanaikintiValgiau riešutus net nesusimąstydama apie jų naudą organizmui. Labai naudinga informacija. Ačiū!
AtsakytiPanaikinti