Asortimentas




     ,,Scones“ – pusryčių bandelės, tiekiamos su sviestu ar įvairiais džemais. Nors scones kilmė yra siejama su Škotija, Airija arba Anglija, dažniausiai šie kepiniai patiekiami ant škotų pusryčių stalo. Be to, būtent Škotijoje galite rasti miestą, pavadinimu Scones – yra spėjančių, jog būtent iš šios vietos kilo to paties pavadinimo pusryčių bandelės.
     Tradiciniai scones yra apvalūs, tačiau namuose kepamos pusryčių bandelės dažnai būna ir trikampio, ir kvadrato formos – viskas priklauso nuo šeimininkės norų ir simpatijų. Šios bandelės tvirtos, bet viduje – minkštos ir purios. Geriausiai, jei galite jas iškepti prieš pat pusryčius, nes ką tik ištrauktos iš orkaitės ir šiek tiek atvėsusios bandelės būna pačios skaniausios.



     ,,Brownie'' (lietuviškai – „Brauni“) – tai ir šokoladinis tortas, ir sausainiai, ir keksas viename. Viskas priklauso tik nuo pasirinkto recepto. Teoriškai kulinarijoje priimta manyti, kad „Brownie“ – tai rudos spalvos šokoladinis pyragėlis, iš spalvos kilęs ir jo pavadinimas (anglų k. brown – rudas). Realybėje pyragėliai atsiranda tik po to, kai iškeptas vientisas pyragas supjaustomas stačiakampio formos gabalėliais. Tokiu būdu į klausimą, kas vis dėlto yra „Brownie“, nėra paprasta atsakyti. Tai ir pyragas, ir tortas, ir pyragėlis.

     Shortcake – tai nedidelis pyragėlis, dažnai tikrai panašus į mažą tortą, dažniausiai perteptas grietinėlės kremu ir pasirinktais vaisiais. Gaminant tradicinius shortcake, paprastai naudojami trapūs sausainiai arba angliški scones. Tačiau šiais laikais jie neretai pakeičiami ir įprastais minkštais biskvitais, ypač įvairiose kepyklėlėse ir kitose desertų prekybos vietose. 


     
     Keksiukai yra tam tikra duonos ar pyrago rūšis, kepama individualiomis mažomis porcijomis, atsiradusi dešimtajame mūsų eros, laikui bėgant praradusi savo populiarumą, tačiau jį susigrąžinusi 19-ame šimtmetyje. Dažniausiai keksiukai yra kepami pusryčiams, tačiau saldieji gali būti patiekiami su arbata, o pikantiški su įvairiais patiekalais (sriubomis, salotomis). Didžiojoje Britanijoje pusryčių keksiukai, kurie yra kepami su mielėmis ir suformuoti kaip mažas duonos kepaliukas, mėgstami perpjauti pusiau, paskrudinti, patiekiami su sviestu ar uogiene.


     Linco sausainiai (Linzer cookies) kilo nuo Linco pyrago (Linzertorte), kuris yra vienas žinomiausių Austrijos desertų ir yra klasikinis šventinis receptas Austrijoje, Vengrijoje, Šveicarijoje ir Vokietijoje. Pavadinimas kilęs nuo Austrijos miesto Linco. Ir tai yra seniausias pyrago receptas pasaulyje.


     Prancūziško deserto Canelés (Cannelés) de Bordeaux atsiradimo istoriją drąsiai galime vadinti gražia ir romantiška legenda. Pasakojama, kad pirmąkart šiuos pyragėlius ėmė kepti XVIII a. Prancūzijos Bordo miestelyje įsikūrusio Apreiškimo vienuolyno, šiandien žinomo Gailestingumo vienuolyno vardu, vienuolės. Sakoma, kad tuomečiai pyragėliai net nebuvo panašūs į šiandien visų taip mėgstamą desertą, tačiau vadinami jie buvo labai panašiai – canelas arba camelions.
Prancūzijos virtuvės klasika tapęs desertas Canelés (Cannelés) de Bordeaux – tai nedideli saldūs pyragėliai, išsiskiriantys tiek unikalia forma, tiek skoniu. Jie tamsios aukso spalvos, su traškia plutele, o jų vidus – netikėtai šviesus, drėgnas ir gausiai korėtas. Šie pyragėliai pelnytai ir sąžiningai gali būti vadinami tiesiog tirpstančiais burnoje, nes po karamelizuota plutele slepiasi minkštas, purus ir saldus kremas.
Prancūzijoje Canelés (Cannelés) de Bordeaux valgomi pusryčiams, desertui arba tiesiog kaip užkandis. Atsižvelgiant į dydį, mažesni pyragėliai paprastai patiekiami su kokteiliais, o didesni – kaip desertas. Iš tiesų nesvarbu, ar dailius prancūziškus pyragėlius patieksite su taure šampano, ar su puodeliu kvapios arbatos – bet kokiu atveju jie neabejotinai atskleis savo skonio žavesį.
Šiandien Canelés (Cannelés) de Bordeaux yra tokie populiarūs, kad galite įsigyti jų kiekvienoje kepyklėlėje ne tik Prancūzijoje, bet ir visame plačiame pasaulyje. Tačiau šiuos pyragėlius galite išsikepti ir namuose – tai nėra taip sudėtinga, kaip gali atrodyti iš pirmo žvilgsnio, o skonis atpirks visas jūsų pastangas.


Kviečiame paragauti!




2 komentarai: