Imbierinių sausainių dekoravimo diena
Ar žinojote, kad gruodžio 13-oji
yra Pasaulinė imbierinių sausainių dekoravimo diena? Šiaip ar taip, šis
kalendoriaus lapelis mums sufleruoja, kad jau pats metas ruoštis didžiausioms
metų šventėms. Be to, šiemet mums pasisekė – gruodžio 13-oji – šeštadienis, kai
kiekviena šeimininkė gali sau leisti ilgiau pasisukioti virtuvėje ir savo
kulinariniais gabumais nudžiuginti šeimos narius ar draugus. Tad raitojam
rankoves ir pripildome namus Kalėdomis alsuojančio nuostabaus imbierinių
sausainių kvapo!

Imbierinius sausainius į Europą
992 m. atvežė armėnų vienuolis, apsigyvenęs Prancūzijoje. Jis prancūzus
krikščionis ir išmokė kepti šiuos sausainius. Gerokai vėliau, jau XIII a.,
emigrantai vokiečiai sausainių receptus atvežė į Švediją, šių sausainių
paslaptis nukeliavo į Angliją, ten buvo tikima jų gydomuoju poveikiu. Itin
plačiai šie sausainiai išplito XVIII a. ir Vakarų šalyse tapo neatsiejami nuo
didžiausių metų švenčių, jie vis populiaresni tampa ir Lietuvoje.
Tautiečių gomuriui iš pradžių
buvęs netikėtas ir net keistokas jų skonis tapo pažįstamas. Nors imbieriniai
sausainiai priklausomai nuo šalies tradicijų skiriasi, esminiai dalykai
nesikeičia: jie neįsivaizduojami be imbierų, medaus ir gausybės prieskonių.

Anglijoje imbieriniai sausainiai dažniau primena meduolį ar
biskvitinį sausainį, kuriame stipriai juntamas imbierų skonis. Jei kepamas
sausainis, dažniausiai jam suteikiama žmogeliuko forma.
Prancūzijoje šis kalėdinis kepinys – pyragas, tačiau jis yra
sausesnis, palyginti su įprastais, jam pasaldinti naudojamas ne sirupas, o
medus. Be to, įdomu, kad originalaus prancūzų kepinio recepte nėra imbiero.
Nyderlanduose ir Belgijoje kepamas imbierinis minkštas ir trapus
meduolis, kuris paprastai valgomas per pusryčius ar dieną, raikomas riekėmis,
ant jų dažnai tepama sviesto.
Šveicarijoje paprastai kepamas maždaug dviejų centimetrų storio
imbierinis pyragas su marcipanų įdaru.
Bulgarijoje kepami delno dydžio apskriti imbieriniai sausainiai,
padengti plonu šokolado sluoksniu.
Tokius pat kalėdinius
sausainius, kokius įprasta kepti Lietuvoje, kepa norvegai, švedai, danai,
islandai, suomiai, latviai ir estai. Jie yra labai ploni ir trapūs, galbūt šiek
tiek storesni kepami tik Švedijoje ir Norvegijoje, nes čia jie naudojami kaip
dekoracija langams papuošti. Paprastai tokie sausainiai puošiami glazūra,
įvairiais pabarstukais ir smulkiais saldainiais.
Apie spurgas
Spurgos (anglų k. doughnuts arba donuts) – visame pasaulyje populiarus desertas. Neretai galima susidurti su klaidinga nuomone, kad jos yra tradicinis amerikiečių skanėstas. Pasirodo, spurgų kilmės vieta nuo Jungtinių Valstijų itin stipriai nutolusi. Sakoma, kad šiandienių šių skanėstų pirmtakai Artimųjų Rytų virtuvėje atsirado dar tada, kai apie Amerikos žemyną dar niekas nė negirdėjo. Spurgos buvo verdamos senovės Romoje ir Graikijoje, o viduramžiais panašius kepinius gamino ir arabai: įkaitintame aliejuje jie virdavo nesaldžios tešlos gabalėlius, paskui mirkydavo juos saldžiame sirupe. Maždaug 1400 m. spurgos paplito Šiaurės Europoje: Anglijoje, Vokietijoje, Olandijoje. Tik dar vėliau su piligrimais ir naujakuriais iš Olandijos spurgų receptas pasiekė Amerikos žemyną...
Tačiau kiekviena
šalis turi savąjį spurgų variantą, išsiskiriantį ypatingomis formomis.
Pasidomėkime, kokios jos.
P. S. Teisingumo
dėlei reikėtų pridurti, kad kai kurios „spurgytės“ – tai tradiciniai tam tikros
šalies skanėstai, kurie su klasikinėmis spurgomis turi tik vieną bendrą sąsają
– visi jie kepami aliejuje.
► Zeppole
(Italija)
Šios itališkos
spurgytės dažniausiai kepamos ir skanaujamos kovo 19 dieną, kai Italijoje
švenčiama Festa di San Giuseppe šventė. Tą dieną jomis prekiaujama gatvėje,
spurgos dovanojamos draugams ir artimiesiems. Išskirtinis zeppole savitumas –
spurgytės yra apvalios tuščiavidurės formos (primena apvalų žiedo formos
riestainį) ir puošiamos saldžiu džemu ar kremu. Pastarasis gali būti gaminamas
iš pieno ir kiaušinių, rikotos ir šokolado gabalėlių, sviesto ir medaus, taip
pat pagardintas džiovintais vaisiais bei kitais skanėstais. Itališkos spurgos
būna ir pikantiško skonio, pavyzdžiui, įdarytos ančiuviais.

► Jalebi
(Indija)
Šis tradicinis
skanėstas garsus ne tik Indijoje, bet ir Pakistane, Šri Lankoje, Bangladeše,
Nepale… Labiausiai akį traukia šių netradicinių spurgų forma ir spalva. Jalebi
gaminamos iš kvietinių miltų, kepamos aliejuje, patiekamos tiek šiltos, tiek
šaltos su saldžiu sirupu. Beje, ypatingą spalvą suteikia šafranas. Saldus
sirupas, su kuriuo patiekamas skanėstas, gardinamas citrinos ar žaliosios
citrinos sultimis bei rožių vandeniu. Spurgos skanaujamos švenčių metu, o štai
Pakistane tikima, kad jos net pašalina galvos skausmą!

► Oliebollen
(Olandija)
Išskirtinės
tradicinių olandų ir belgų spurgų formos atsiranda todėl, kad tešla į
gruzdintuvę pilama naudojantis specialiu gilesniu šaukštu. Dažniausiai šios
spurgos kepamos ir skanaujamos Naujųjų metų išvakarėse. Tešla gaminama iš
miltų, kiaušinių, mielių, šiek tiek druskos, pieno, kepimo miltelių, pridedama
ir razinų, juodųjų serbentų, citrusinių vaisių žievelių, cukatų. Šios spurgos
valgomos apibarstytos milteliniu cukrumi.

► Paczki
(Lenkija)
Lenkiškos spurgos
išsiskiria tuo, kad gaminamos apvalios, kiek suplotos formos ir, svarbiausia,
su įdaru. Puošiamos milteliniu cukrumi, apelsinų žievelėmis, o į tešlą, kad
nesugertų didžiulio riebalų kiekio, įpilama šiek tiek alkoholio. Tešla gaminama
iš kiaušinių, riebalų, cukraus, kartais pieno, o įdarai – fantazijos vaisius:
džemas, kremas, uogos, varškė, obuoliai, avietės, braškės... Itin skanu
aplietos glazūra, šokoladu. Lenkiškos spurgytės taip pat labai vertinamos dėl savo lengvumo, minkštumo ir, be abejo,
skonio.

► Rosettes
(Švedija)
Šioje Skandinavijos
šalyje populiarios rosettes labiau primena sausainiukus ar žagarėlius nei
tradicines spurgas. Itin gražios formos skanėstai tikrai verti puikuotis ant
stalo! Dažniausiai per gražiausias metų žiemos šventes gaminamos rosettes
kepamos pasitelkus specialias formeles, kurios įkaitinamos aliejuje, tuomet
merkiamos į tešlą ir vėl į aliejų. Šie gardėsiai kepami ir kitose šalyse:
Turkijoje, Malaizijoje, Suomijoje, Irane, o patiekami apibarstyti milteliniu cukrumi
ir cinamonu. Rosettes tešla ruošiama iš kiaušinių, cukraus, miltų, pieno,
cinamono ir vanilinio cukraus.

► Schneeball
(Vokietija)
Išvertus vokiškų
spurgyčių pavadinimą į lietuvių kalbą, turėsime žiemišką pavadinimą – „sniego
gniūžtė“. Daugiau kaip 300 metų kepami skanėstai puošiami milteliniu cukrumi,
šokoladu, riešutais, o kartais net įdaromi dieviško skonio marcipanais. Sniego
gniūžtes primenančios spurgos kepamos iš miltų, kiaušinių, cukraus, sviesto,
grietinėlės, o štai slaptu ingredientu tampa nuodėmingas gėrimas – slyvų
degtinė. Ypatingu būdu suformuojamos schneeball kepamos įkaitintame aliejuje,
kol įgauna aukso spalvą ir dar karštos apibarstomos milteliniu cukrumi.

► Loukoumades
(Graikija, Turkija)
Šie skanėstai masina
akis, nes patiekami aplieti medumi su cinamonu arba saldžiu sirupu, taip pat
kartais apibarstomi sezamų sėklomis ar žiupsneliu miltelinio cukraus. Panašios
spurgytės kepamos ir Viduržemio jūros šalyse, Pietų Azijoje, Italijoje,
Indijoje, Pakistane ir kt. Tešla ruošiama iš miltų, mielių, cukraus, kai kur
dedama medaus, sviesto, cinamono, pilamas netgi šlakelis brendžio. Trumpai
tariant, receptų variacijų galima aptikti ne vieną ir ne dvi.

► Bunuelos
(Lotynų Amerika)
Įdomu, kad bunuelos
ruošiamos tiek apvalios, tiek plokščios formos (primenančios tortilijas), o
kepamos ne tik Meksikoje, bet ir Argentinoje, Kolumbijoje, Bolivijoje, Kuboje,
Gvatemaloje, Puerto Rike, Peru ir daugybėje kitų šalių. Ypatingas spurgų mielinės
tešlos pagardas – anyžiai, suteikiantys išskirtinio skonio. Daugiausia per
šventes skrudinamas skanėstas Kolumbijoje gardinamas varške, sūriu, Kuboje –
anyžių karamele, kitose šalyse – kumpiu, įvairiais prieskoniais, sirupu,
paruoštu iš gvajavos, rudojo cukraus ir cinamono. Vis dėlto dažniausiai
bunuelos apibarstomos milteliniu cukrumi ir patiekamos su saldžiu padažu.

Perskaičiau daug naudingos informacijos, tikrai pasiskaitykite.
AtsakytiPanaikintiSužadino apetitą..
AtsakytiPanaikintiKaip gardžiai atrodo!!
AtsakytiPanaikintiTikrai daug ko nežinojau... :)
AtsakytiPanaikinti